Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejne moje ciasto drożdżowe tym razem z jeżynami.
Pyszna babka na świąteczny stół
Odsłon: 3015
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 669
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 207
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 193
Pyszna babka na świąteczny stół
Odsłon: 3015
Pyszne babeczki do koszyczka lub wielkanocny stół,
Odsłon: 669
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 207
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 193
Składniki
Wykonanie: Drożdże utrzeć z odrobiną ciepłego mleka, cukru i mąki (do konsystencji śmietany) i przenieść w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrami, połączyć z rozczynem i resztą maki. Ciasto wyrobić bardzo starannie, wlać resztę ciepłego mleka, zagnieść ciasto ręka aż będzie odstawało od ręki i odstawić ponownie do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, dodać stopione przestudzone masło, olej, aromat (kilka kropli) ponownie zagnieść i znowu odstawić na pół godziny. Formę posmarować olejem. Ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną wyłożyć w przygotowanej formie, po czym posypać jeżynami i przykryć drugą połową ciasta. Ponownie odłożyć na kilka minut w ciepłe miejsce. Górę placka posmarować rozmąconym białkiem. Piec w temperaturze 170 stopni przez 30 minut na dolnej grzałce i dopiec na rumiano przy górnej i dolnej grzałce.