Do góry

Desery Przepis na:

Bułki drożdżowe " Stokrotki "

Przepis dnia 2019-01-21
Bułki drożdżowe  Stokrotki

Autor:

Przepisów i artykułów: 601 Ocena: 10812

Dodano:

Odsłon: 2781

Smakiem i wyglądem zachęcą wszystkich wybrednych i niejadków. Świetnie sprawdzają się jako prezent. Gorąco polecam bułeczki z nadzieniem jabłkowym.

Składniki

  • Ciaso : mąka pszenna 500 g
  • drożdże 30 g
  • cukier 65-70 g
  • letnie mleko 130 ml
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • roztopione masło 50 g
  • Nadzienie : 1 kg kwaskowych jabłek
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
> 6 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kilkanaście bułek.
    Nadzienie.
    Jabłka obrać, wyjąć gniazda nasienne, pokroić w małe cząstki.
    Jabłka wymieszać z cukrem i prażyć na małym ogniu do rozpadnięcia się jabłek, przestudzić.
    Ciasto.
    Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić dołek, wkruszyć drożdże, posypać łyżką cukru, dodać 3 łyżki letniego mleka.
    Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
    W tym czasie jajko i żółtko utrzeć z pozostałym cukrem.
    Gdy drożdże wyrosną, dodać do miski resztę składników, dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. Masa powinna być lekko luźna ale zwarta, w trakcie wyrabiania można dodać trochę mleka.
    Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( 1/2-1 godziny ).
    Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki ciasta, formujemy placki na grubość około 1,5 cm.
    Na środku przy pomocy szklanki robimy wgłębienie, wypełniamy je masą jabłkową.
    Naokoło nadzienia nożem robimy 1 cm nacięcia.
    Potem po dwa nacięcia skręcamy do siebie i łączymy.
    Tak robimy z wszystkimi nacięciami.

  2. Gotowe kwiaty za pomocą szerokiej szpatułki delikatnie przenosimy na blaszkę z papierem.
    Przykrywamy ściereczką aby nie obeschły.
    Nastawiamy piekarnik na 180 C.

  3. Po lekkim wyrośnięciu bułeczki wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut.
    Ciasto samo w sobie nie jest tak słodki więc po upieczeniu bułki suto posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (23)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Chillnezka 17 stycznia Bardzo efektowny wypiek i na pewno smaczny. Widzę po kolorach, że nie tylko ja tęsknię za latem ;-)
Pozdrawiam,

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 10 stycznia Jakie piękne i słoneczne bułeczki,śliczne:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 09 stycznia u mnie uśmiech od ucha do ucha,cudne :) dla mnie przepis dnia :) Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

iwona_mm 09 stycznia Bułeczki są super ma pytanie bo chętnie je zrobię.Do piekarnika wstawiamy ze ściereczką i tak pieczemy?
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń