Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Buraczkowe muffiny"
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 122
Polecam.
Odsłon: 1022
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 122
Polecam.
Odsłon: 1022
Składniki
Buraki dokładnie wyszoruj. Ugotuj w wodzie (wraz ze skórką) do miękkości. Można je również ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w piekarniku (ok. 40 min w temperaturze 180°C).
Wystudzone buraki obierz ze skórki, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odciśnij na sicie z nadmiaru soku. Odmierz 250 ml buraczków.
Czekoladę drobno posiekaj. Do przesianej mąki pszennej dodaj kakao, cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól oraz połowę posiekanej czekolady, wymieszaj. Kasię włóż do rondelka, roztop.
Odstaw, by wystygła. Do miski wbij jajka, rozmąć widelcem lub trzepaczką.
Dodaj buraczki, jogurt naturalny oraz roztopioną Kasię, wymieszaj. Mokre dodaj do suchych, wymieszaj krótko, by ciasta dokładnie się połączyły.
Formę do muffinów wyłóż papilotkami i napełnij je ciastem. Piecz ok. 25 min w temperaturze 180°C do tzw. suchego patyczka. Pozostałą posiekaną czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Gdy przestygnie, udekoruj nią wierzchy muffinów.Źródło: Świat i Ludzie