Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Buraki na rukoli"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 240
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 446
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 472
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 240
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 446
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 472
Składniki
Buraki wyszoruj sta rannie, pozostaw ze skórką. Włóż do garnka, zalej osolonym wrzątkiem i ugotuj do miękkości (45-60 minut). Wyjmij, odcedź, pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Rukolę z botwinką opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz w specjalnej wirówce lub na papierowym ręczniku kuchennym. W razie potrzeby większe listki porozrywaj palcami.
Ser z niebieską pleśnią pokrusz na małe kawałeczki. Ostudzone buraki obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki.
Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj. Utrzyj ze sporą szczyptą soli. Połącz z oliwą, sokiem wyciśniętym z połówki cytryny oraz natularnym płynnym miodem. Dopraw do smaku kolorowym pieprzem.
Na talerzach rozkładaj rukolę z botwinką i plastry buraków. Polej całość przygotowanym sosem, posyp serem.
porcje, czas ok. 70 min; porcja – 150 kcal, cena 3 zł.Źródło: Świat kobiety