Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Buraki na ziołowym ryżu"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 91
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 200
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 210
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 91
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 200
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 210
Składniki
Buraczki umyj, owiń srebrną folią i wstaw na 50 minut do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Ostudź, zdejmij z nich skórkę (powinna łatwo odejść) i wydrąż.
Cebulę posiekaj, obrane buraczki pokrój w drobną kostkę.
Na rozgrzanych 2 łyżkach masła zeszklij 3/4 cebuli i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj ryż, podsmaż i dolej dwie szklanki osolonej wody. Gotuj, cały czas mieszając, do czasu, aż ryż całkiem nasiąknie. Wtedy wymieszaj go z ziołami.
Na reszcie masła przesmaż pozostałą część cebuli i pokrojone buraczki. Dopraw solą oraz pieprzem, oprósz mąką i zalej śmietaną.
Nałóż na talerze ryż, na nim umieść wydrążone buraki i polej je sosem śmietanowym.
Czas: 80 min. 1 porcja = 200 kcalŹródło: Kurier TV