Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Buraki na ziołowym ryżu"
Smak wiosny!
Odsłon: 679
Polecam.
Odsłon: 253
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 654
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 33
Smak wiosny!
Odsłon: 679
Polecam.
Odsłon: 253
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 654
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 33
Składniki
Buraczki umyj, owiń srebrną folią i wstaw na około godzinę do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Ostudź, zdejmij skórkę i wydrąż.
Cebulę posiekaj, obrane buraczki pokrój w kostkę.
Na 2 łyżkach masła zeszklij 3/4 cebuli i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj ryż, podsmaż i dolej dwie szklanki osolonej wody. Gotuj, mieszając, do czasu, aż ryż całkiem nasiąknie. Wymieszaj go z ziołami.
Na reszcie masła przesmaż pozostałą część cebuli i pokrojone buraczki. Dopraw solą oraz pieprzem, oprósz mąką i zalej śmietaną.
Nałóż na talerze ryż, na nim umieść buraki i polej je sosem śmietanowym.
Czas przygotowania: 80 min. Ilość kalorii na 1 porcję: 200. Stopień trudności: średnie.Źródło: Telemax