Do góry

Desery Przepis na:

chałka

chałka

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 207

Dodano:

Odsłon: 2155

zdjęcie zrobione przed upieczeniem, bo niestety potem nie zdążyłam :) chałka znikła... ;)

Składniki

  • 1/2 kg mąki
  • 2 jajka + jajko do posmarowania
  • opakowanie drożdży instant
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 2 łyżki cukru
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki razem wyrobić i odstawić do wyrośnięcia.
    Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć je na stolnicę jeszcze raz przerobić i podzielić na 3 części. Z każdej części ciasta uformować rulon, następnie na końcu połączyć wszystkie 3 rulony i zaplatać warkocz. Gotowy warkocz przełożyć na blaszkę, pomalować rozkłóconym jajkiem i odstawić do wyrośnięcia. Następnie piec w 180 stopniach ok 30-40 minut. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń