Do góry

Desery Przepis na:

Chałka z rodzynkami

Chałka z rodzynkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Chałka z rodzynkami"

Składniki

  • Składniki
  • 50 dag mąki
  • 3 dag drożdży
  • szkl. mleka
  • 6 dag stopionego masła
  • 6 dag cukru
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki soli
  • 1/3-1/2 szkl. rodzynek (namoczonych)
  • żółtko do posmarowania chałki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiej do misy, zrób w niej wgłębienie i wrzuć pokruszone drożdże. Wlej letnie mleko, rozpuść drożdże, jednocześnie mieszając z odrobiną mąki. Rozczyn oprósz mąką i zostaw w ciepłym miejscu, aż zacznie „pracować” (ok. 15 min).

  2. Jajka, masło, cukier i sól połącz, dodaj do rozczynu i wymieszaj drewnianą łopatką. Wyrabiaj ciasto dłonią, aż stanie się gładkie. Ponownie włóż do miski, nakryj ściereczką i zostaw, aż podwoi objętość. Do ciasta dodaj rodzynki obtoczone w mące.

  3. Ciasto podziel na 3 lub 4 części, uformuj w wałeczki i zapleć. Chałkę przełóż na natłuszczoną blachę, posmaruj żółtkiem. Ponownie zostaw do wyrośnięcia (ok. 10 min). Piecz 30-35 min w 200°C.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń