Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Chałka z Wiślicy"
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 189
Polecam.
Odsłon: 894
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 200
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9307
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 189
Polecam.
Odsłon: 894
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 200
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9307
Składniki
Masło stop, mleko podgrzej. W miseczce wymieszaj: mąkę, drożdże, sól i cukier. Dolej mleko. Wbij jajka, wsyp cukier waniliowy. Zagnieć ciasto. Pod koniec dolej masło. Ciasto przykryj, odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Kiedy podwoi objętość, ponownie je zagnieć. Podziel na 3 porcje. Każdą rozwałkuj. Na jednej rozsmaruj maromoladę. Placki zwiń. Rulony spleć. Końce sklej.
Warkocz ułóż na blasze przykrytej pergaminem, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Piecz 35 minut.
Z cukru pudru i soku cytrynowego utrzyj lukier. Migdały zrumień na suchej patelni. Wystudzoną chałkę oblej lukrem i posyp migdałami.
ok. 2 godziny i 25 minut, 1 porcja ok. 300 kcal.Źródło: Tina