Do góry

Desery Przepis na:

Charlotta malinowa – ciasto

Charlotta malinowa – ciasto

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 4714

Dodano:

Odsłon: 9174

Charlotta malinowa to pyszne i delikatne ciasto, którego głównym składnikiem są maliny. Nazwa jest dość dostojna i myląca, ponieważ wykonanie tego ciasta jest bardzo proste do wykonania. Niesamowite jest to, że z tak zwykłych produktów można stworzyć tak pyszne ciasto. W moim domu jak zwykle dzieci oceniały moje wykonanie ciasta i mam zamówienia na następne.

Składniki

  • 30 dkg podłużnych biszkoptów
  • 75 dkg malin
  • 500 ml mleka
  • 10 dkg cukru
  • 2 budynie malinowe
  • tabliczka 10 dkg czekolady białej
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • Dodatkowo:
  • 1 galaretka malinowa
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Charlotta malinowa – ciasto

Przygotowanie

  1. Miałam tortownicę 18 cm średnicy, ale również może być odrobinę większa. Tortownicę wyłożyłam folią spożywczą i ułożyłam na spodzie herbatniki. Te, które miały tworzyć ścianki ciasta ścięłam na równo na samych końcach, by stabilnie stały. Wyłożyłam boki biszkoptami płaską stroną do środka formy.

  2. Zrobiłam masę malinową
    Z odmierzonych 75 dkg malin zabrałam 50 dkg i zblendowałam je, następnie przetarłam przez sitko, by pozbyć się pestek. Taki mus malinowy przelałam do garnka, dolałam 350 ml mleka i dosypałam cukier. Wymieszałam i zagotowałam. W pozostałych 150 ml mleka rozpuściłam dwa budynie malinowe i wlałam cienką strużką do gotującego się musu z mlekiem i cukrem. Wymieszałam i doprowadziłam do wrzenia. Wyłączyłam ogień pod garnkiem i odstawiłam do wystygnięcia. Mieszałam co kilkanaście minut, by nie powstała skórka z budyniu. Kiedy masa malinowa była jeszcze trochę ciepła a nie całkiem ostudzona wylałam ją do wcześniej przygotowanej formy z biszkoptami. Rozprowadziłam równo i przykryłam folią spożywczą masę, by nie zrobiła się skórka.

  3. Zrobiłam masę z mascarpone, czekolady i śmietanki
    Czekoladę połamałam na kostki a śmietankę podgrzałam dość mocno. Przełożyłam kostki czekolady do ciepłej śmietanki i mieszałam aż czekolada rozpuści się. Ostudziłam śmietankę, gdy czekolada rozpuściła się całkiem.
    Do miski włożyłam mascarpone, wlałam śmietankę z rozpuszczoną czekoladą i wymieszałam mikserem na dużych obrotach aż składniki połączą się a masa będzie puszysta.
    Zagotowałam wodę i przelałam do szklanki do 1/4 części jej wysokości, dosypałam żelatynę i mieszałam do jej rozpuszczenia. Jak już się żelatyna rozpuściła wlałam ją do masy z serka, śmietanki i czekolady i wymieszałam za pomocą miksera.

  4. Skończyłam robić ciasto
    Ściągnęłam folię spożywczą z masy malinowej i wylałam na wierzch masę z serka i śmietanki. Rozprowadziłam równo. Na wierzchu poukładałam pozostałe 25 dkg malin i całość zalałam ostudzoną i tężejącą galaretką malinową rozpuszczoną w 350 ml gorącej wody.
    Odstawiłam do lodówki na ok. 4 -5 godzin do całkowitego stężenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń