Do góry

Desery Przepis na:

Chlebek Adwentowy

Chlebek Adwentowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 2980

Dodano:

Odsłon: 345

Niemiecki przepis na chlebek adwentowy. Chlebek jest bez tłuszczu, bez jajek, mimo to jest bardzo soczysty i miękki. Jest to dobry pomysł na prezent świąteczny.

Składniki

  • 500 g jabłek obranych i startych na grubej tarce
  • 175 g rodzynek
  • 175 g suszonych owoców( figi, śliwki,morele i żurawina) grubo pokrojone
  • 125 g orzechów laskowych posiekanych
  • 175 g cukru
  • 0,5 łyżeczka cynamonu
  • szczypta mielonych goździków, kardamonu
  • 330 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki oprócz mąki i proszku do pieczenia wymieszać i zostawić na noc do przegryzienia się.

  2. Następnego dnia dodać mąkę i proszek i dobrze wymieszać. Uformować dłońmi małe chlebki i piec w nagrzanym piekarniku w temp. 160° około 60-80 minut.

  3. Po upieczeniu chlebek zawinąć i zostawić na kilka dni. Przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń