Do góry

Desery Przepis na:

Choinka z ciasta francuskiego

Choinka z ciasta francuskiego

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2188

Dodano:

Odsłon: 1068

Nie ma świąt bez choinki, prawda? U mnie w domu zawsze są dwie – jedna stojąca z bombkami a druga na stole z nadzieniem makowym. Przynajmniej przez krótką chwilę, póki nie zniknie :) Robi się ją bardzo szybko, ponieważ wykorzystuję gotowe ciasto francuskie. Jeśli nie mamy czasu możemy skorzystać również z gotowej masy makowej, ale pewnie większość z Was, tak jak ja, robi również domowe makowce, warto więc takiej masy zrobić więcej.

Składniki

  • Ciasto francuskie - 2 opakowania
  • Jajka - 1 szt. - do posmarowania
  • Bakalie - do posypania (niekoniecznie)
  • Masa makowa : (lub gotowa)
  • Mak - 250 g
  • Margaryna - 1/3 kostki
  • Jaja - 1 szt.
  • Cukier - 100 g
  • Rodzynki - 100 g (można wymieszać z mieszanką keksową
  • Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
5-6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masa makowa

    Możemy skorzystać z gotowej masy makowej, ale co domowa to domowa :)

    Dzień przed pieczeniem ciasta przygotowujemy mak – zalewamy go gorącą wodą – ok. 0,5 cm nad makiem i zostawiamy na noc. Sparzony mak przekręcamy dwukrotnie przez maszynkę. Przekładamy do garnka, dodajemy pozostałe składniki, przesmażamy regularnie mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia.

  2. Choinka

    Z ciasta francuskiego wycinamy dwa jednakowe trójkąty (pozostałe części zostawiamy i wykorzystujemy do zrobienia ciastek z makiem).
    Jeden z trójkątów układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy masa makową. Przykrywamy drugim wyciętym trójkątem z ciasta francuskiego. Następnie nacinamy ciasto po bokach (choinkowe gałązki) na pasy o szerokości ok. 1 centymetra, zostawiając środkową część nie naciętą. Gałązki choinki skręcamy wokół własnej osi, tyle razy, na ile pozwoli ciasto, ściskając je na końcu. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem i dekorujemy bakaliami.

    Z pozostałego ciasta francuskiego i masy makowej robimy ciastka o dowolnym kształcie.

    Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 17-20 minut - do zarumienienia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń