Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Chrupiąca sałatka z botwinką i indykiem"
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 130
Polecam.
Odsłon: 210
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 56
...ale pyszny.
Odsłon: 121
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 130
Polecam.
Odsłon: 210
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 56
...ale pyszny.
Odsłon: 121
Składniki
Botwinkę oczyść, listki odetnij, łodyżki i buraczki pokrój na kawałeczki. Wrzuć na posolony wrzątek, gotuj 3 minuty, odcedź, osącz. Listki botwinki oraz listki sałat opłucz, dobrze osusz.
Jajka włóż do posolonej wody, ugotuj na twardo. Wyjmij, przestudź, polewając zimną wodą. Obierz ze skorupki i odłóż do wystudzenia. Filet z indyka opłucz, osusz, pokrój na kawałeczki. Posyp je solą i pieprzem. Orzeszki zrumień na suchej patelni. Przesyp na talerzyk, odłóż do wystudzenia. Na tej samej patelni rozgrzej olej. Wrzuć kawałeczki mięsa, smaż je 7-8 minut.
Pomarańczę sparz, wyciśnij z niej sok. Wymieszaj go z jogurtem, miodem i musztardą. Sos przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Kawałeczki indyka wymieszaj z listkami botwinki oraz różnych sałat. Posyp orzeszkami. Jajka pokrój na połówki, ułóż na wierzchu sałatki.
Przed podaniem polej ją sosem musztardowo-pomarańczowym. Serwuj z kawałkiem bagietki.
ok. 30 minut, 1 porcja 490 kcalŹródło: Tina