Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Chrupiąca sałatka z marchewką i papryką"
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 555
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 88
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 555
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 88
Składniki
Sałaty opłucz pod bieżącą wodą i osusz w specjalnej wirówce lub na papierowym ręczniku kuchennym. Większe listki porwij na kawałki. Przełóż do dużej miski.
Obraną marchewkę pokrój w zapałkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Umytą paprykę przekrój. Usuń gniazda nasienne, miąższ cienko poszatkuj. Obierz połówkę białej rzodkwi, miąższ posiekaj. Opłucz i osusz garść ziół (natka, bazylia). Poobrywaj listki.
Do miski dodaj posiekaną marchew, paprykę, rzodkiew i listki ziół. Wsyp starty lub pokrojony na cienkie płatki parmezan. Całość wymieszaj.
Małą bagietkę pokrój w kostkę, obsmaż na 2 łyżkach oleju lub opiecz na blasze w pie karniku. Grzanki dodaj do sałatki. Przygotuj sos. Połącz śmietanę z mlekiem, wsyp umyty i posiekany koperek.
Sos dopraw do smaku octem, solą i pieprzem. Podawaj do sałatki w osobnym naczyniu.Źródło: Świat kobiety