Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Chrupiące batoniki czekoladowo-orzechowe"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 141
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 35
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 141
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 35
Składniki
Do rondelka włóż masło, roztop, lekko przestudź, dodaj do pokruszonych herbatników, wymieszaj. Masą ciasteczkową wylep dno formy, mocno dociskając masę do spodu. Wstaw do lodówki.
Do rondelka wsyp cukier, dodaj miód oraz wodę. Podgrzewaj, ciągle mieszając, aż się rozpuszczą. Następnie gotuj ok. 15 min, nie mieszając, aż masa uzyska temp. ok. 170°C i powstanie bursztynowo-złoty karmel.
Rondelek zdejmij z ognia, do karmelu dodaj masło oraz śmietankę i mieszaj, aż się połączą. Podgrzej ponownie na małym ogniu, ciągle mieszając przez 1-2 min. Dodaj orzechy, wymieszaj. Gdy masa przestygnie przelej ją na ciasteczkowy spód i włóż do lodówki, by stężała.
Przygotuj polewę czekoladową. Do garnuszka wlej śmietankę kremówkę, podgrzej. Gdy zacznie wrzeć zdejmij z ognia, dodaj posiekaną czekoladę. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści. Polewę wylej na schłodzoną masę karmelową. Ponownie wstaw do lodówki.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Sztuka: 440 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie