Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Chrupiące minicalzone"
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 192
Polecam.
Odsłon: 907
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 216
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9320
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 192
Polecam.
Odsłon: 907
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 216
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9320
Składniki
Cebule obierz, posiekaj. W rondlu rozgrzej 2 łyżki oleju. Smaż cebulę 3-4 minuty. Dodaj rozdrobnione pomidory wraz z zalewą i 2 łyżeczki suszonego oregano. Duś razem ok. 5 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzą oraz odrobiną cukru.
Marchewki oczyść, pokrój w kosteczkę, wrzuć na osolony wrzątek. Blanszuj 2-3 minuty. Osącz na sicie. Piersi kurczaka opłucz, osusz, pokrój na małe kawałki. Oprósz je solą oraz pieprzem. Przesmaż na 2 łyżkach oleju, połącz z osączoną marchewką. Mozzarellę osącz, posiekaj, część odłóż. Resztę połącz z mięsem.
Ciasto rozwiń, wytnij 8 krążków. Posmaruj je sosem, rozłóż farsz mięsny. Składaj na pół, formując pierogi. Brzegi sklej. Z reszty ciasta wytnij trójkątne żagle, posmaruj pozostałym sosem. Umocuj na pierogowych łódkach. Piecz 15 min w 200 st. Dekoruj szczypiorkiem i serem.
porcji, czas ok. 60 min; porcja – 580 kcal, cena 3,30 zł.
Farsz do włoskich pierogów calzone możesz zmieniać, w zależności od tego, na co twój maluch ma ochotę. Sprawdzone połączenia to: szpinak i ser ricotta, mięso mielone z pomidorami, pieczarki z cukinią oraz żółtym serem, a w wersji rodzimej... kasza gryczana z twarogiem.Źródło: Świat kobiety