Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Chrupiący kurczak na jarzynach"
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 109
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 247
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 109
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 247
Składniki
Umyj i osusz kurczaka. Opłucz zioła. Rozmaryn oraz majeranek otrzyj, natkę posiekaj. W misce utrzyj 4 łyżki masła z ziołami, łyżeczką soku z cytryny oraz solą i pieprzem do smaku. Połowę masła ziołowego włóż do kurczaka, zwiąż nogi. Pozostałym masłem natrzyj kurczaka z wierzchu.
Włóż kurczaka do brytfanny (piersiami do góry) i piecz ok. 20 min w temp. 220 st. Następnie odwróć tuszkę i dopiekaj kolejne 20 min.
Obniż temperaturę piekarnika do 180 st. i ponownie odwróć kurczaka. Oprósz go mąką, podlej wodą (3-4 łyżki). Piecz dalej na złoty kolor. W razie potrzeby co jakiś czas podlewaj wodą lub powstałym sosem. Wyjmij z piekarnika. Trzymaj w cieple.
Powstały podczas pieczenia sos zlej do rondelka. Dolej białe wino, zagotuj. Dodaj resztę masła. Gotuj sos na niewielkim ogniu, mieszając, około 5 minut.
Mrożone warzywa ugotuj w osolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu, odcedź. Kurczaka ułóż na warzywach, polej winnym sosem. Serwuj np. z ziemniakami.
czas ok. 80 min; porcja – 370 kcal, cena 3 złŹródło: Świat kobiety