Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasteczka anyżkowe"
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 11
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7959
Kotlety są miękkie, puszyste w środku i chrupiące z wierzchu -bardzo delikatn...
Odsłon: 20
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 547
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 11
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 7959
Kotlety są miękkie, puszyste w środku i chrupiące z wierzchu -bardzo delikatn...
Odsłon: 20
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 547
Składniki
Dokładnie umyj jajka. Oddziel żółtka od białek i mikserem ubijaj je z połową cukru aż powstanie kremowa gęsta masa – powinna podwoić swoją początkową objętość.
Stopniowo (ciągle ubijając) dodawaj do niej przesianą mąkę wymieszaną z anyżem oraz sok z cytryny.
Do białek dodaj szczyptę soli oraz pozostały cukier i ubij je na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj z ciastem.
Przełóż masę do worka cukierniczego z gładką końcówką. Wyłóż blaszki papierem do pieczenia i wyciśnij na nie małe porcje ciasta.
Do każdej z nich lekko wciśnij migdał. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180o C. Piecz ciasteczka około 10 minut.
<strong>Rady:</strong>
Nie każdemu odpowiada dosyć specyficzny smak anyżu, więc przyprawę tę możesz zastąpić kakao, kawą rozpuszczalną albo cynamonem. Część ciasteczek możesz udekorować orzechami włoskimi albo laskowymi.
ok. 30 minut Sztuka: 45 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie