Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka Brownie

Ciasteczka Brownie

Autor:

Przepisów i artykułów: 946 Ocena: 24968

Dodano:

Odsłon: 3837

Propozycja na smakowite, mocno czekoladowe ciasteczka z nutą cynamonową, które rozpieszczą nasze kubki smakowe swoim smakiem i aromatem.

Składniki

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 150 g masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czekoladę i masło dzielimy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej - studzimy.

  2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cynamon oraz proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy.

  3. W drugiej misce ubijamy jajka z cukrem za pomocą miksera.

  4. Do powstałej masy cukrowo - jajecznej dodajemy ostudzone masło oraz czekoladę i miksujemy dla dobrego połączenia wszystkich składników.

  5. Mokrą masę łączymy z suchymi składnikami z drugiej miski, a powstałe ciasto wstawiamy na około 12 minut do zamrażalnika, aby stwardniało.

  6. Po tym czasie z ciasta formujemy kuleczki (wielkości orzecha włoskiego), delikatnie je spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (z zachowaniem odpowiednich odstępów).

  7. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 10 - 11 minut.

  8. Ciasteczka po ostygnięciu przechowujemy w metalowej puszce.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń