Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka maślane pachnące wanilią

Ciasteczka maślane pachnące wanilią

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 241

Dodano:

Odsłon: 409

Proste w wykonaniu, pyszne, pachnące wanilią kruche ciasteczka. Przełożone ulubionym dżemem lub powidłami smakują wyśmienicie.

Składniki

  • mąka pszenna 150 g
  • masło 120 g
  • cukier puder 3 łyżki
  • budyń waniliowy 1 opakowanie 40 g (bez cukru)
  • konfitura lub ulubiony dżem 2-3 łyżki
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W misce łączymy ze sobą mąkę, cukier puder i budyń.
    Połączone składniki wysypujemy na stolnicę.

  2. Dodajemy masło pokrojone w kostkę. Siekamy za pomocą noża, następnie zagniatamy i wyrabiamy ciasto.

  3. Z ciasta formujemy kulę, którą owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na 30 minut.

  4. Po wyjęciu ciasta z lodówki formujemy z niego kuleczki o wielkości mniejszej niż orzech włoski ( u mnie wyszły 32 ciasteczka ).

  5. Kulki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę spłaszczamy widelcem ( dzięki temu mamy wzorek na ciasteczku :) ).

  6. Ciasteczka ponownie należy schłodzić ( najlepiej w lodówce ) przez około 1 godzinę.
    Jeśli blacha nie mieści się w lodówce, można ją wynieść np. na balkon, lub do chłodniejszego pomieszczenia.
    Ciasteczka pieczemy 15 do 20 minut w temperaturze 200 °C ( z termoobiegiem ).

  7. Po przestudzeniu, smarujemy płaską część ciasteczek powidłami ( lub ulubionym dżemem ) i składamy jedno z drugim.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń