Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka mocno imbirowe

Ciasteczka mocno imbirowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 2618

Dodano:

Odsłon: 838

Aromatyczne i pyszne ciasteczka ze świeżo utartym imbirem, miodem i korzennymi nutami. Doskonałe jako dodatek do prezentu świątecznego, na pewno przypadną też do gustu dzieciom, które mogą je dowolnie dekorować.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 150 g masła 82% tłuszczu
  • 1/2 szklanki płynnego miodu wielokwiatowego lub lipowego
  • 1 jajo (L)
  • 2 - 3 łyżki startego na najdrobniejszych oczkach tarki imbiru (korzeń o długości około 7 - 10 cm)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1 opakowanie cukru z wanilią
  • 3 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1 kopiata łyżeczka cynamonu
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać proszek lub sodę, przyprawy i wymieszać. W misie miksera utrzeć mikserem na puch masło w temperaturze pokojowej z cukrami, dolać miód, jajo i starty imbir.
    Połączyć mikserem i dodawać stopniowo zawartość pierwszej miski - sypkie składniki. Całość przez kilka minut wyrabiać na gładkie ciasto.
    Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około godzinę. Po tym czasie rozwałkować porcjami na placki grubości 5 mm i foremkami wykrawać dowolne kształty (stolnicę czy blat podsypać delikatnie mąką, by ciasto nie przywierało).

  2. Układać na blasze wyłożonej pergaminem do wypieków i piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza 5- 7 minut. Zachować spory odstęp między ciastkami, bo sporo rosną.
    Po przestygnięciu dowolnie dekorować lukrem, masą cukrową i ozdobami do wypieków.
    Przechowywać w puszce wyłożonej serwetką lub szklanym słoju. Jeśli dodatkowo chcecie, by miały wyczuwalny aromat jabłka i zachowały wilgoć, wsadźcie cząstkę jabłka do środka. Pamiętajcie, by po 2 - 3 dniach wymienić ją na świeżą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 09 grudnia 2018 Już czuję ten zapach roznoszący się podczas pieczenia. Takie ciasteczka są po prostu miodzio, a imbir dodaje im świetnego smaku :) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń