Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka orzechowo - cynamonowe

Ciasteczka orzechowo - cynamonowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 1146

Dodano:

Odsłon: 152

Niezbyt słodkie, bogate, maślane i orzechowe ciastka z dodatkiem cynamonu i orzechów pekan - to idealny deser dla dla miłośników wytrawnych potraw. Ale nie tylko! Bo te ciastka są również idealne do zanurzania w kubku ciepłego mleka, kakao, a nawet kawy. W sam raz na zimne jesienne i zimowe wieczory.

Składniki

  • 1 szklanka masła o temperaturze pokojowej
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka orzechów pekan
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasteczka orzechowo - cynamonowe

Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do ok. 165 stopni Celsjusza.
    Wyłożyć dwie płaskie blachy papierem do pieczenia.
    Orzechy pekan posiekać drobno w ilości 1 pełnej szklanki.
    Do miski dodać 1 szklankę masła o temperaturze pokojowej oraz 3/4 szklanki cukru pudru i ubić na gładką masę przy pomocy miksera.

  2. Następnie do masy dodać 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego, 2 łyżki wody oraz 1/4 łyżeczki soli i zmiksować, aż wszystkie składniki idealnie się połączą.

  3. Następnie zacząć dodawać 2 szklanki mąki - po 1/2 szklanki na raz, miksując na niskich obrotach, aż cała mąka połączy się z resztą składników.
    Do tak przygotowanej masy wrzucić 1 szklankę uprzednio drobno posiekanych orzechów pekan oraz 1,5 łyżeczki cynamonu i przy pomocy dłoni dokładnie wymieszać wszystkie składniki.

  4. Tak przygotowane ciasto podzielić na 24 kulki (po około 2 łyżki stołowe)
    Następnie ułożyć ukształtowane kulki na uprzednio wyłożonych papierem do pieczenia blachach i dłonią lub dnem szklanki przygnieść odrobinę, aby każda nabrała kształt ciastka.

  5. Ciastka piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 22-25 minut lub do momentu, aż będą lekko złote na brzegach.
    Po tym czasie powinny być już gotowe i pięknie podpieczone - dlatego należy wyjąć je i pozwolić im ostygnąć przez ok. 5 minut.

    Tak przygotowane ciastka podawać osobno jako deser lub wraz ze szklanką ciepłego mleka, kakao albo nawet kawy.

    SMACZNEGO!


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń