Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka pieczarki

Ciasteczka pieczarki

Autor:

Przepisów i artykułów: 92 Ocena: 1135

Dodano:

Odsłon: 2368

Lekkie, kruche, delikatne - przypominające domowe biszkopty. Cieszą nie tylko ko ale również podniebienie.

Składniki

  • 200 g masła lub margaryny
  • 10 łyżek cukru
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego lub waniliowego (opcjonalnie)
  • 1 łyżka kakao
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło z cukrem pudrem ucieramy na puch, dodajemy jajko, aromat i miksujemy aż masa będzie jednolita. Stopniowo dodajemy obie mąki wymieszane z sodą.

    Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je w dość sporych odstępach na blaszce.

  2. Szyjkę od butelki maczamy w ciemnym kakao i na każdej kulce robimy odcisk (do połowy głębokości kulki), tak aby nadać kształt pieczarki.

    Gotowe wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175º, pieczemy ok 15 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń