Do góry

Desery Przepis na:

Ciastka baletki

Ciastka baletki

Autor:

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 998

Dodano:

Odsłon: 3698

Wspaniała przekąska, dla łasuchów podjadania.

Składniki

  • 500g mąki pszennej
  • 300g schlodzonej margaryny
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki octu
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • marmolada
  • 125g cukru pudru
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać na stolnicę. Margarynę zetrzeć na tarce i wymieszać z mąką, dodać żółtka, ocet, śmietanę i zagnieść ciasto - nie wyrabiać.

  2. Rozwałkować na grubość ok. 1/2 centymetra i wykrawać foremką kółka.

  3. 1 białko oraz cukier puder utrzeć na puszystą masę. Smarować każde surowe ciastko z jednej strony.

    Piec do lekkiego przyrumienienia, w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.

  4. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe (lepiej się skleją), ale nie gorące, (żeby się nie oparzyć) ciastka smarować marmoladą i łączyć z drugim ciastkiem.
    Ciastko posmarowane białkiem powinno być po stronie zewnętrznej.

    Żeby poszło nam szybciej smarowanie tych ciastek, marmoladę możemy przełożyć do szprycy i wyciskać odpowiednią ilość.


    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń