Desery Przepis na:
Ciastka baletki

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 998
Dodano: 19.07.2017
Odsłon: 3698
Składniki
- 500g mąki pszennej
- 300g schlodzonej margaryny
- 3 żółtka
- 2 łyżki octu
- 5 łyżek kwaśnej śmietany
- marmolada
- 125g cukru pudru
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Mąkę przesiać na stolnicę. Margarynę zetrzeć na tarce i wymieszać z mąką, dodać żółtka, ocet, śmietanę i zagnieść ciasto - nie wyrabiać.
-
Rozwałkować na grubość ok. 1/2 centymetra i wykrawać foremką kółka.
-
1 białko oraz cukier puder utrzeć na puszystą masę. Smarować każde surowe ciastko z jednej strony.
Piec do lekkiego przyrumienienia, w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. -
Po upieczeniu, jeszcze ciepłe (lepiej się skleją), ale nie gorące, (żeby się nie oparzyć) ciastka smarować marmoladą i łączyć z drugim ciastkiem.
Ciastko posmarowane białkiem powinno być po stronie zewnętrznej.
Żeby poszło nam szybciej smarowanie tych ciastek, marmoladę możemy przełożyć do szprycy i wyciskać odpowiednią ilość.
Smacznego.
Komentarze do przepisu (0)