Do góry

Desery Przepis na:

Ciastka czekoladowo - piernikowe

Ciastka czekoladowo - piernikowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 88

Dodano:

Odsłon: 297

Szybkie, łatwe do zrobienia, chrupiące ciasteczka o smaku czekoladowo - piernikowym, które można wycinać foremkami.

Składniki

  • 1,5szkl. mąki tortowej
  • 40g mąki ziemniaczanej lub budyniu
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki kakao
  • 3/4szkl. cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego
  • 100g masła
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski wsypać mąkę pszenną tortową, budyń śmietankowy (lub zamiennie mąkę ziemniaczaną), proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, kakao i cukier puder. Wszystkie składniki sypkie wymieszać łyżką. Dodać masło pokrojone na plasterki. Wbić jajko i dodać jogurt naturalny. Z podanych składników zagnieść szybko jednolite gładkie ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Następnie ciasto podzielić na kawałki i każdy z nich rozwałkować na placek o grubości kilku milimetrów. Z ciasta wycinać foremką okrągłe ciastka i przekładać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka piec w piekarniku ok. 15minut w temperaturze 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń