Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciastka francuskie z fetą"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 179
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 179
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Składniki
ok. 65 minut, 1 sztuka ok. 590 kcal
Ciasto francuskie rozwiń, ułóż na deseczce. Rozmrażaj ok. 25 minut w pokojowej temperaturze. Szpinak oczyść, opłucz, listki osusz i grubo posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę. Krótko podsmaż na niej szpinak. Wymieszaj go z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz odrobiną soli i pieprzu.
Ciasto francuskie potnij na dowolne kształty: kwadraty, duże kółka lub trójkąty. Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem. Na każdy kawałek ciasta nałóż porcję masy szpinakowej oraz pokrojony w kostkę ser.
Żółtko wymieszaj z odrobiną zimnej wody. Posmaruj tym brzegi ciastek. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz przez 20 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni. Gotowe ciastka udekoruj świeżymi ziołami.
Przepis według: Anny Mrowińskiej, Moniki Kujas, Beaty RozbiewskiejŹródło: Tina