Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 334
Dodano: 16.04.2019
Odsłon: 2827
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Wszystkie składniki na ciastka (mąkę, jajko, masło i cukier) szybko połącz (możesz użyć też malaksera), zwiń w kulę i włóż na 30 minut do lodówki. Ciasto podziel na 2 części, jedną z nich włóż z powrotem do lodówki. Drugą rozwałkuj na ok 3 mm blaty i wycinaj 15 ciastek – jajek. Piecz w 170 stopniach około 10 minut. Z drugiej części wykrój również 15 ciastek tym razem z dziurką- ja wycięłam ją nakrętką po mleku. Piecz około 8 minut.
Połącz mleko i 3 łyżki soku. Połowę płynu zagotuj. Resztę połącz z budyniem/ skrobią. Do gotującego się mleka wlej mieszankę budyniową i gotuj 1-2 minuty. Zdejmij z ognia i wystudź.
Podgrzej sok, nie gotuj! Zalej nim żelatynę, dobrze wymieszaj i wystudź.
Łączymy! Każdy spód ciastka posmaruj łyżeczką budyniu. Roztop czekoladę. Maczaj wycięte ciastka z dziurką w czekoladzie i układaj na spodach z budyniem. Poczekaj aż czekolada zastygnie (możesz włożyć ciastka na chwilę do lodówki – szybciej zastygną). Zalej tężejącą galaretką dziurki i odłóż do zastygnięcia.
Na skróty
Komentarze do przepisu (8)

slodkisentyment 17 kwietnia 2019Zgłoś do usunięcia
Prześliczne :) Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

pelen_brzuszek 16 kwietnia 2019Zgłoś do usunięcia
jak prawdziwe jajka :) brawo! Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 16 kwietnia 2019Zgłoś do usunięcia
Na pierwszy rzut oka, to jajka :) Te Aśki, to jednak fajne bestyjki ;), pychotka :) Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 16 kwietnia 2019Zgłoś do usunięcia
Idealne :) Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz