Do góry

Desery Przepis na:

Ciastka owsiane z rodzynkami

Ciastka owsiane z rodzynkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 49

Dodano:

Odsłon: 2424

Pyszne, chrupiące i bardzo słodkie ciasteczka owsiane. Jedne z najlepszych jakie jadłam.

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych, zwykłych
  • 1/2 szklanki mąki pszennej, przesianej
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 85g masła, temp. pokojowa
  • 1/4 szklanki cukru, białego
  • 1/2 szklanki cukru brązowego, jasnego
  • 1 jajo, duże
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub kilka kropelek olejku
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewam do 180 st. C. W średniej misce mieszam płatki owsiane, mąkę, sól i sodę.

  2. Za pomocą miksera ubijam masło z cukrem (biały i brązowy) na jasną i puszystą masę, ok. 2-3 minut. Dodaję jajo i wanilię, i miksuję tylko do połączenia.

  3. Do mieszaniny z masłem dodaję porcjami mieszankę z rodzynkami i mieszam do połączenia składników.

  4. Na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia (wielkość 24x35cm) wykładam ciasto wielkości płaskiej łyżki. Ciastka na blaszce układam w odległości 5cm od siebie, gdyż w trakcie pieczenia się rozrosną. Piekę ok. 12- 16 minut, aż ciastka będą złocisto- brązowe, ale miękkie w środku.

  5. Gotowe wyjmuję z piekarnika i zostawiam na blaszce 5 minut do wystygnięcia. Potem przenoszę na metalową kratkę. Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń