Do góry

Desery Przepis na:

Ciastka "Jeżyki"

Ciastka Jeżyki

Autor:

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 208

Dodano:

Odsłon: 3949

Urocze ciasteczka :)

Składniki

  • Ciasto:
  • mąka 1 i 1/3 szk,
  • cukier puder 1/4 szk,
  • cukier waniliowy 1 łyżka,
  • jajka 1 szt,
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki,
  • margaryna 75 g,
  • Do dekoracji:
  • czekolada gorzka 100 g,
  • mleko 2 łyżki,
  • posypka czekoladowa,
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicy. Dodać cukier, cukier waniliowy, jajko, proszek do pieczenia, margarynę i zagnieść ciasto. Odrywać kawałki ciasta i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki spłaszczyć i z jednej strony rozciągnąć tworząc "łezkę". Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni. Ciastka ostudzić.

  2. Dekoracja: Czekoladę rozpuścić wraz z mlekiem. 3/4 ciastka posmarować czekoladą i posypać posypką. Z przodu narysować oczy i nos.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń