Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciastka z galaretką"
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 14
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 21
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 137
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 597
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 14
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 21
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 137
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 597
Składniki
Galaretkę rozpuść w 250 ml gorącej wody. Przesiej mąkę, dodaj masło, posiekaj. Dodaj żółtko, cukier puder, proszek do pieczenia i sól. Zagnieć ciasto, schłodź.
Z ciasta zrób kulki, ułóż je na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Palcem zrób małe wgłębienia. Piecz 15 minut w temp. 180°C. Wyjmij i wystudź. Wgłębienia wypełniaj tężejącą galaretką.
Czas: około godziny.
Zamiast gotowej galaretki w proszku możesz zrobić galaretkę domową. Wystarczy wziąć sok lub konfitury z domowych przetworów, zrobić żelatynę z mniejszej niż podano na opakowaniu ilości wody i wymieszać z konfiturami, dodając np. orzechy, migdały lub owoce. Powstanie z tego pyszny domowy deser.Źródło: Dobry Tydzień