Do góry

Desery Przepis na:

Ciastka z marmoladą

Ciastka z marmoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Ciastka z marmoladą"

Składniki

  • 3 dag drożdży
  • 6 dag cukru pudru
  • sól
  • 200 ml mleka
  • 40 dag mąki
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • jajko
  • 10 dag masła
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 30 dag dżemu truskawkowego lub innego
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z drożdży, łyżki cukru pudru oraz połowy ciepłego mleka przygotuj zaczyn. Przykryj go i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. Mąkę przesiej do miski razem ze szczyptą soli. Dodaj pozostały cukier, cukier waniliowy, resztę ciepłego mleka, 3 żółtka oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy.

  3. Ciasto lekko zarób. Dodaj rozpuszczone i przestudzone masło oraz skórkę otartą z cytryny. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Odstaw je pod przykryciem na około 40 minut do wyrośnięcia.

  4. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 5 mm. Wycinaj krążki o średnicy 8 cm. Ułóż je na blasze do pieczenia. Z reszty ciasta uformuj cienkie wałeczki, ozdób nimi brzegi krążków. Posmaruj je jajkiem. Środki napełnij dżemem. Odstaw na 15 min. Piecz ciastka w temp. 20 min 180 st.

  5. Ciasto drożdżowe podczas pieczenia znacznie zwiększa objętość. Napełniaj nim formę jedynie do połowy. Z tego samego powodu drożdżowe bułeczki czy ciastka układaj na blasze w sporej odległości.

  6. Czas ok. 50 min; porcja – 160 kcal, cena 70 gr.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń