Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciastka z marmoladą"
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1060
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 126
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1060
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 126
Składniki
Z drożdży, łyżki cukru pudru oraz połowy ciepłego mleka przygotuj zaczyn. Przykryj go i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiej do miski razem ze szczyptą soli. Dodaj pozostały cukier, cukier waniliowy, resztę ciepłego mleka, 3 żółtka oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy.
Ciasto lekko zarób. Dodaj rozpuszczone i przestudzone masło oraz skórkę otartą z cytryny. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Odstaw je pod przykryciem na około 40 minut do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 5 mm. Wycinaj krążki o średnicy 8 cm. Ułóż je na blasze do pieczenia. Z reszty ciasta uformuj cienkie wałeczki, ozdób nimi brzegi krążków. Posmaruj je jajkiem. Środki napełnij dżemem. Odstaw na 15 min. Piecz ciastka w temp. 20 min 180 st.
Ciasto drożdżowe podczas pieczenia znacznie zwiększa objętość. Napełniaj nim formę jedynie do połowy. Z tego samego powodu drożdżowe bułeczki czy ciastka układaj na blasze w sporej odległości.
Czas ok. 50 min; porcja – 160 kcal, cena 70 gr.Źródło: Świat kobiety