Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciastka z płatkami i pestkami"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 20
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 166
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 193
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 20
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 166
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 193
Składniki
Pestki słonecznika prażymy na złoto na suchej patelni. Oddzielnie prażymy płatki owsiane. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Masło ucieramy z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym. Dodajemy jajko, miksujemy. Wsypujemy mąkę, płatki owsiane i pestki słonecznika. Starannie mieszamy, by się połączyły.
Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczamy dłonią.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180oC. Na 20 minut wkładamy do niego blachę z ciastkami (piekarnik z termoobiegiem nastawiamy na 165oC, a ciastka pieczemy 15 minut). Wyjmujemy i pozostawiamy na blasze, żeby ostygły i stwardniały, gdyż tuż po upieczeniu są miękkie.
Czas przygotowania 80 minut. Cena jednej sztuki 0,30 zł.
Wartość odżywcza jednej sztuki 107 kcal Białko 1,7 g/Tłuszcz 9 g/Węglowodany 41 g.Źródło: Rewia