Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto aroniowe.

Ciasto aroniowe.

Autor:

Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 1198

Dodano:

Odsłon: 155

Jest to uniwersalne ciasto które można upiec z różnymi owocami.

Składniki

  • miseczka 1 większa (ucieramy):
  • 2 szt. jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 olejek rumowy
  • 1 łyżeczka suszonej skórki cytryny
  • powoli dodajemy i mieszamy:
  • 1 szklankę oleju
  • 3/4 szklanki mleka
  • miseczka 2 mniejsza (poniższe składniki mieszamy):
  • 2.5 szklanki mąki (przesiewamy przez sitko)
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka aronii (wcześniej ugotowana i osączona)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto aroniowe.

Przygotowanie

  1. Po dokładnym zmiksowaniu zawartości miseczki-1, stopniowo dodajemy zawartość miseczki-2 ciągle mieszając lub miksując aż do gładkiej masy. Do ciasta dodajemy aronię i mieszamy ręcznie drewnianą łyżką. Wysmarować masłem prodiż wraz ze środkowym stożkiem oraz posypać tartą bułką. Wlewamy całość ciasta do tak przygotowanego prodiża i pieczemy 45 minut (sprawdzamy cienkim kijkiem przez jedną z dziurek w pokrywie prodiża czy ciasto jest upieczone, kijek musi być suchy po wyjęciu go z ciasta.). Po upieczeniu odczekać 15 minut i później można otworzyć prodiż i wyjąć ciasto. Ciasto posypujemy cukrem pudrem.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń