Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Bakałarz

Ciasto Bakałarz

Autor:

Przepisów i artykułów: 264 Ocena: 1555

Dodano:

Odsłon: 3134

Jest to deser bez pieczenia, jedyne co trzeba zrobić to przygotować krem budyniowy, który wzbogacam pysznymi bakaliami. Są to orzechy włoskie, mak i wiórki kokosowe. Taki smakołyk może przez chwilę zastąpić nam nawet słodki i niezdrowy batonik.

Składniki

  • masa podstawowa
  • mleko 3,2% 600 ml
  • cukier 120 g
  • masło 120 g
  • kakao 60 g
  • żółtka 3 szt.
  • masa orzechowa
  • Orzechy włoskie 100 g
  • masa bakaliowa
  • rodzynki 100 g
  • mak 100 g
  • herbatniki 50 g
  • masa kokosowa
  • mleko 100 ml
  • wiórki kokosowe 100 g
  • cukier 50 g
  • dodatkowo
  • wafle kwadratowe 150 g
  • Czekolada mleczna 100 g
  • bakalie do ozdoby 50 g
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto Bakałarz

Przygotowanie

  1. Masa podstawowa: 400 ml mleka zagotowujemy z cukrem i kakałem. W pozostałym mleku rozmieszać żółtka. Dodać do gotującego się mleka. Gotować do momentu zgęstnienia. Miękkie masło utrzeć na puch. Dodawać partiami zimną masę. Masę podzielić na dwie połowy.
    Masa orzechowa: Orzechy mielimy. Mieszamy z jedną połową masy podstawowej.
    Masa bakaliowa: Do drugiej połowy masy podstawowej dodajemy rodzynki, mak i pokruszone herbatniki.
    Masa kokosowa: Gotujemy mleko wraz z cukrem. Do gotującego się mleka dodajemy wiórki kokosowe. Mieszamy do momentu zgęstnienia. Studzimy. Miękkie masło ucieramy. Dodajemy partiami masę kokosową.
    Wafle przekładamy masami. Pierwsza idzie masa orzechowa, następnie masa bakaliowa, a na końcu masa kokosowa. Chłodzimy w lodówce przez noc. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Polewam przygotowane ciasto. Ozdabiam bakaliami.

  2. Zapraszam na mojego bloga !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń