Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Basia

Ciasto Basia

Autor:

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 741

Dodano:

Odsłon: 8384

Biszkopt kakaowy z bitą śmietaną. W tych czasach, ciężko znaleźć dobrą Basię w cukierni. Dlatego najlepiej zrobić samemu. Tym bardziej, że to nic trudnego.

Składniki

  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa śmietanowa:
  • 1 litr śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • Nasączenie:
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 pełne łyżeczki cukru
  • Polewa:
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 1 łyżka masła
  • 3-4 łyżki mleka
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka ubić ze szczypta soli, następnie powoli wsypywać cukier. Dodać żółtka, cały
    czas ubijając. Do masy jajecznej wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao.
    Zmiksować chwilę mikserem na najniższych obrotach, następnie wymieszać łyżką. Tak przygotowane ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Piec w temperaturze 170 stopni, 25-30 minut.
    Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty. Górną część ciasta obrócić wierzchem do dołu. Wtedy będziemy mieli równą powierzchnie na górze.

  2. Do szklanki wlać wodę, sok z cytryny i wsypać cukier.
    Wymieszać i nasączyć dolny blat ciasta.

    Śmietanę ubić na gęsty krem z cukrem waniliowym.
    Część śmietany wyłożyć na nasączony blat ciasta.
    Rozsmarować i przykryć drugim blatem. Na wierzch wyłożyć pozostała śmietanę i wyrównać powierzchnię. Wstawić na około godzinę do lodówki.
    Przygotować polewę. Do rondelka wrzucić masło, połamaną na kawałki czekoladę i wlać mleko. Podgrzać, mieszając do powstania jednolitej polewy. Gotową polewę odstawić do lekkiego przestudzenia, co jakiś czas mieszając.
    Uważajcie, żeby za bardzo nie wystudzić, bo zrobi się za gęsta i ciężko będzie udekorować ciasto.
    Tak przygotowana polewą, zrobić na cieście esy floresy :)
    Ciasto wstawić ponownie do lodówki i chłodzić kilka godzin, najlepiej całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń