Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto biszkoptowe z pianką truskawkową i krówkową

Ciasto biszkoptowe z pianką truskawkową i krówkową

Autor:

Przepisów i artykułów: 520 Ocena: 6946

Dodano:

Odsłon: 204

Ciasto biszkoptowe z pianką truskawkową i krówkową. Ciasto tortowe, bardzo pyszne.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -5 jajek -150 g.cukru -100 g. mąki tortowej
  • -100 g. mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • DO POSMAROWANIA: -240 g. powideł śliwkowych
  • PIANKA TRUSKAWKOWA:
  • -1/2 l. truskawek+ woda do 1 l.
  • -3 galaretki truskawkowe -250 g. jogurtu truskawkowego
  • CIASTKA: --ok.300 g. herbatników
  • PIANKA KRÓWKOWA:
  • -3 galaretki cytrynowe -3 szklanki wody
  • -460 g. masy krówkowej
  • DO POSYPANIA: -40 g. płatków czekoladowych
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papieru do pieczenia. Piec ok.25-30 min. w 175*.
    Obrócić i zdjąć papier z pieczenia.Potem biszkopt włożyć z powrotem do blaszki ale z czystym wyższym papierem.

  2. Biszkopt posmarować powidłami.

  3. pianka truskawkowa- Truskawki rozetrzeć albo rozdrobnić blenderem. Uzupełnić wodą do 1 l. Zagotować, odstawić i rozmieszać z galaretkami. Odstawić do lekkiego tężenia. Jogurt zmiksować,dolewając po trochu tężejącej galaretki. Wylać i rozprowadzić na powidłach.

  4. Przykryć warstwą herbatników.

  5. pianka krówkowa-Zagotować wodę, odstawić, wsypać galaretki i wymieszać do ich rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego tężenia. Miękką masę zmiksować potem po trochu dolewać tężejącej galaretki i zmiksować.Wylać i rozsmarować na herbatnikach.

  6. Posypać posypką czekoladową, albo tartą czekoladą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń