Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto cynamonowe z dużymi rodzynkami"
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13095
Ciasto przygotujesz z kilku składników. Szybkie o smaku raffaello.
Odsłon: 55
Bardzo prosta, bardzo smaczna i bardzo szybka w wykonaniu surówka z marchewki...
Odsłon: 51
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13095
Ciasto przygotujesz z kilku składników. Szybkie o smaku raffaello.
Odsłon: 55
Bardzo prosta, bardzo smaczna i bardzo szybka w wykonaniu surówka z marchewki...
Odsłon: 51
Składniki
Rodzynki namocz w gorącej wodzie, po kilku minutach odcedź. Przesianą mąkę wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia, dodaj masło i wyrabiaj do momentu, aż powstaną grudki przypominające piasek.
Następnie dodaj cukier, cynamon, rodzynki i skórkę pomarańczową, dokładnie wymieszaj.
Jajka roztrzep z mlekiem i sokiem pomarańczowym. Dodaj do ciasta i dokładnie wymieszaj do połączenia się składników. Ciasto powinno być gęste, ale wilgotne.
Ciasto przełóż do kilku keksówek lub do jednej większej formy 25x35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch i piecz około 35-40 minut w temperaturze 180°C (sprawdź też patyczkiem – wbij go w ciasto i zobacz, czy jest całkiem suchy i czysty).
Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź je na kratce.Źródło: Świat kobiety