Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto czekoladowe"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 584
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 830
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 584
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 830
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około: 105 minut
Czekoladę posiekać, stopić w kąpieli wodnej. Utrzeć 25 dag masła z 20 dag cukru i 1 cukrem wanilinowym. Kolejno wbijać jajka. Dodać kwaśną śmietanę, stopioną czekoladę oraz 30 dag mąki z proszkiem do pieczenia i 2 łyżkami kakao. Podłużną foremkę (poj. 2 l) natłuścić, oprószyć mąką, napełnić ciastem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 50 minut.
Stopić pozostałe 10 dag masła. Do dwóch miseczek wsypać po 7,5 dag mąki, 2,5 dag cukru i po szczypcie soli. Do jednej wmieszać dodatkowo łyżkę kakao. Wlać po połowie stopionego masła. Zagnieść jasną i ciemną kruszonkę. Wstawić do lodówki na 10 minut. Po ok. 30 minutach pieczenia ciasto skropić mlekiem, posypać kruszonkami. Piec dalej. Wystudzić, przekroić na 3 placki.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, a kiedy spęcznieje, rozpuścić, podgrzewając na małym ogniu. Twaróg utrzeć z 5 dag cukru i cukrem wanilinowym. Ostrożnie wymieszać z ubitą na sztywno śmietaną i żelatyną. Placki przełożyć kremem. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.Źródło: Życie na gorąco