Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto czekoladowo jogurtowe

Ciasto czekoladowo jogurtowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 131

Dodano:

Odsłon: 1931

Delikatne, ale mocno czekoladowe ciacho z jogurtem i skórką pomarańczową.

Składniki

  • 4 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mleka
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 dużych łyżek jogurtu naturalnego
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • polewa lub czekolada do rozpuszczenia
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W rondelku na małym ogniu podgrzewamy mleko z połamaną w kostki czekoladą, mieszając aż do jej rozpuszczenia. Odkładamy z palnika do ostygnięcia.

    Kwadratową tortownicę lub podłużną foremkę smarujemy tłuszczem oraz posypujemy delikatnie mąką. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.

  2. Do dwóch wysokich garnków starannie oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem - miksujemy powoli dodając cukier, aż do uzyskania jednolitej jasnej masy.
    Dolewamy rozpuszczoną w mleku czekoladę, mieszamy.

    Ciągle miksując, stopniowo przesiewamy obie mąki oraz proszek do pieczenia. Do masy dodajemy jogurt oraz skórkę połowę skórki pomarańczowej, mieszamy.

  3. Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli.
    Gotową pianę przekładamy do wcześniej przygotowanej masy i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników.

    Masę wlewamy do wcześniej przygotowanej formy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut lub do uzyskania “suchego patyczka”.

  4. Po upieczeniu zrzucamy formę z ciastem z około 30 cm na blat lub podłogę. Czekamy do całkowitego wystudzenia, następnie dekorujemy polewą i posypujemy pozostałą skórką pomarańczową.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń