Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis jest prosty. Można z niego wykonać drożdżówki, bułeczki jak i ciasta z owocami. Polecam
Najlepsza surówka z selera, gruszki i marchewki z dodatkiem żurawiny idealna...
Odsłon: 153
Pyszny i puszysty piernik który przygotujesz bez użycia miksera dosłownie w 5...
Odsłon: 258
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 69
Najlepsza surówka z selera, gruszki i marchewki z dodatkiem żurawiny idealna...
Odsłon: 153
Pyszny i puszysty piernik który przygotujesz bez użycia miksera dosłownie w 5...
Odsłon: 258
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 69
Składniki
Do dużej miski dodać składniki potrzebne do ciasta, czyli : wodę, mleko ,olej, jajka, cukier, cukier waniliowy 2 opakowanie drożdży i 4 szklanki mąki. Lekko zamieszać i przykryć ściereczką - pozostawić do wyrośnięcia na około 30 min. Następnie dodać resztę mąki. Zaczynamy wyrabiać (długo), ciasto ma nie kleić się do rąk i ma być elastyczne. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 - 40 min.
Ciasto przekładamy do dwóch foremek ( u mnie 20cm x30 cm ), Lub jednej dużej, W pierwszej foremce na ciasto poukładać jabłka i posypać kruszonką lub po upieczeniu cukrem pudrem. Dobre wychodzi też bez cukru i kruszonki Z drugiej części ciasta formować bułeczki nadziewać powidłami. odstawić do wyrośnięcia
Rozpuszczamy masło ok 2 łyżki, dodajemy 1 łyżeczka wody i (1/2 łyżeczki kawy rozpuszczonej) - mieszamy, możemy pominąć kawę. Następnie wyrośnięte bułeczki i ciasto delikatnie nasączamy. Nagrzewamy piekarnik do 150 ° C i umieszczamy w nim ciasto z jabłkami i bułeczki. Jeżeli się nie mieszczą, bułeczki pieczemy pierwsze. Po około 5 minutach temperaturę podnosimy do 180 °C -190 ° C (grzałka górna i dolna) pieczemy do 30 min. Przed wyjęciem, możemy bułki posmarować rozpuszczoną kawą z masłem. Następnie umieszczamy w piekarniku ciasto z jabłkami i pieczemy do 40 minut. Ciasto przed wyjęciem, także możemy nasączyć kawą z masłem. Ciasto i bułeczki wychodzą bardzo miękkie. Polecam.