Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe sypane z owocami. Czyli drożdżowe dla leniwych

Ciasto drożdżowe sypane z owocami. Czyli drożdżowe dla leniwych

Autor:

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 172

Dodano:

Odsłon: 285

Szybkie i niezwykle łatwe ciasto. Idealne dla zabieganych, Wrzuć składniki do miski i prawie gotowe. Można je zrobić z każdymi. sezonowymi owocami. Świetnym dodatkiem jest również kruszonka. Zapraszam również do obejrzenia filmu pod przepisem.

Składniki

  • KOSTKA DROŻDŻY 100 G
  • 1 SZKLANKA CUKRU. MOŻNA DAĆ MNIEJ
  • 4 JAJKA
  • 3/4 SZKLANKI OLEJU
  • 3/4 SZKLANKI CIEPŁEGO MLEKA
  • 5 SZKLANEK MĄKI PSZENNEJ
  • ULUBIONE OWOCE U MNIE TRUSKAWKI I RABARBAR
  • KRUSZONKA:
  • 100 G MASŁA
  • SZKLANKA MĄKI PSZENNEJ
  • SZKLANKA CUKRU. MOŻNA DAĆ MNIEJ.
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto drożdżowe sypane z owocami. Czyli drożdżowe dla leniwych

Przygotowanie

  1. PRZYGOTOWAĆ KRUSZONKĘ:


    SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ WSYPAĆ DO MISKI LUB NA STOLNICE.
    CAŁOŚĆ POSIEKAĆ NOŻEM DO POLACZENIA SKLADNIKOW. WSTAWIC DO LODOWKI.

  2. CIASTO:


    DROŻDŻE WKRUSZYĆ DO MISKI I DODAĆ POZOSTAŁE SKŁADNIKI W PODANEJ KOLEJNOŚCI. JAJKA ROZTRZEPAĆ PRZED ICH DODANIEM. CALOSC PRZYKRYC SCIERECZKA I ODSTAWIC W CIEPLE MIEJSCE NA DWIE GODZINY.PO DWÓCH GODZINACH CIASTO WYMIESZAC DREWNIANA LYZKA NA GLADKA MASE. GOTOWE CIASTO PRZEŁOŻYĆ DO FORMY DO PIECZENIA (MOJA 32X24 CM)

  3. WYŁOŻYĆ NA NIEJ DOWOLNE OWOCE I POSYPAĆ WCZEŚNIEJ PRZYGOTOWANA KRUSZONKA, GOTOWE CIASTO PRZYKRYC SCIERECZKA I ODSTAWIC NA 20 MIN DO WYROŚNIĘCIA.

  4. PIEKARNIK NAGRZAĆ DO TEMP. 175 ST C. PO 20 MIN. WYRASTANIA CIASTO PIECZEMY DO SUCHEGO PATYCZKA OKOŁO 50 – 60 MIN. CIASTO MA BYĆ ŁADNIE ZARUMIENIONE A PATYCZEK SUCHY. PO UPIECZENIU PRZETRZYMAĆ CIASTO W PIEKARNIKU, PRZY UCHYLONYCH DRZWICZKACH 10 MIN, OSTUDZONE CIASTO MOŻNA POSYPAĆ CUKREM PUDREM.
    smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń