Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto drożdżowe z migdałami"
Jak przygotować i z czym podać wątróbkę, aby smakowała wyśmienicie? Według na...
Odsłon: 1077
Super smaczna sałatka śledziowa z dodatkiem 3 składników: kukurydzy, cebuli i...
Odsłon: 46
W sezonie używam świeżego rabarbaru, ale zapewniam że rabarbar świetnie się m...
Odsłon: 168
Sałatka z różowego ryżu (ryż gotowany z buraczkiem) , biała rzepa ze zmielony...
Odsłon: 75
Jak przygotować i z czym podać wątróbkę, aby smakowała wyśmienicie? Według na...
Odsłon: 1077
Super smaczna sałatka śledziowa z dodatkiem 3 składników: kukurydzy, cebuli i...
Odsłon: 46
W sezonie używam świeżego rabarbaru, ale zapewniam że rabarbar świetnie się m...
Odsłon: 168
Sałatka z różowego ryżu (ryż gotowany z buraczkiem) , biała rzepa ze zmielony...
Odsłon: 75
Składniki
Migdały zalej wrzątkiem. Po 5 min odcedź, obierz ze skórki i posiekaj. Do rondelka włóż masło lub margarynę. Roztop i wystudź. Do miski wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżeczkę cukru i 2-3 łyżki mleka.
Wymieszaj, by drożdże się rozpuściły. Dodaj 3-4 łyżki mąki, wymieszaj dokładnie, by nie było grudek. Miskę przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na 15-20 min.
Na stolnicę lub blat przesiej pozostałą mąkę. Dodaj sól, pozostały cukier oraz mleko, wyrośnięty rozczyn, jajko, kilka kropli aromatu migdałowego oraz roztopiony tłuszcz.
Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż je do miski, przykryj i ostaw w ciepłe miejsce na 60-90 min, by podwoiło swą objętość.
Ciasto przełóż na stolnicę, dodaj migdały i ponownie zagnieć. Formę posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia.
Włóż do niej przygotowane ciasto, przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Włóż blachę z ciastem, piecz ok. 30 min. Po wystudzeniu wierzch ciasta oprósz cukrem pudrem.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut
Porcja: 250 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie