Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W środku zimy ciacho truskawkowe z gorącym kubkiem mleka...
Kilka rad jak przygotować ciasto drożdżowe, wraz z filmem.
Odsłon: 2235
Niezwykle prosty przepis, w którym pokazuję jak krok po kroku przygotować zdr...
Odsłon: 261
Niezwykle prosty przepis, w którym pokazuję jak krok po kroku przygotować zdr...
Odsłon: 261
Składniki
Margarynę rozpuściłem i zostawiłem do ostudzenia. Drożdże rozkruszyłem, dodałem ciepłe mleko, 2 łyżki cukru i 3 łyżki mąki. Wymieszałem i zostawiłem przykryte ściereczką aż drożdże zaczną pracować. Jajka ubiłem z resztą cukru na puszystą pianę. Pozostałą mąkę wsypałem do miski, dodałem ubite jajka i zaczyn z drożdży. Wyrabiałem mikserem z hakami, dolewając powoli ostudzoną margarynę. W trakcie dodałem szczyptę kurkumy i kilka rodzynek. Wyrobione ciasto, gładkie, odchodzące od ścianek miski, przykryłem ściereczką i zostawiłem do wyrośnięcia.
Gdy podwoiło swoją ilość wymieszałem ponownie, przełożyłem do foremki wyłożonej papierem i posypałem truskawkami. Zostawiłem do wyrośnięcia i w tym czasie zrobiłem kruszonkę: mąkę z cukrem i masłem rozcieram w dłoniach aż powstaną "grudki".
Piekłem 45 minut w 180 stopniach. Ciasto drożdżowe nie lubi zmian temperatury, dla tego podczas pieczenia lepiej nie otwierać drzwiczek, a po upieczeniu studzić je przy uchylonych drzwiczkach w piekarniku. Użyłem formy 40x25cm, jednak ciasto wyszło tak wysokie, że spokojnie można użyć większej formy.
Inne moje propozycje na drożdżówki: https://smaker.pl/ksiazka-kucharska-drozdzowe,1922337.html
Przepisy Desery
Desery
Sernik czekoladowy z mascarpone
Desery
Rolada z makiem (Makowiec w biszkopcie)
Desery
Gofry z serkiem twarogowym
Desery
Racuchy z dynii
Sernik czekoladowy z mascarpone
Pyszny sernik czekoladowy z mascarpone, którego przygotujesz w 15 minut
Odsłon: 46
Rolada z makiem (Makowiec w biszkopcie)
Klasyczna rolada z nadzieniem makowym. Nie polecam gotowej masy makowej, możn...
Odsłon: 84