Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasto drożdżowe ze śliwkami"
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32596
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 67
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 94
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 945
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 342
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32596
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 67
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 94
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 945
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 342
Składniki
Mleko podgrzej. Drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru, dodaj 1/4 szklanki ciepłego mleka i 2 łyżki mąki, wymieszaj. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut. Resztę mąki przesiej, dodaj jajka, sól, wyrośnięte drożdże, resztę mleka i cukru. Wyrabiaj ciasto najpierw łyżką, potem ręką przez kilka minut, tak by dokładnie się połączyły.
Masło rozpuść w garnku, wystudź, dodaj do ciasta, wyrabiaj ciasto 10 minut, odstaw do wyrośnięcia.
Śliwki umyj, osącz, przekrój na połówki, usuń pestki, pokrój na ćwiartki. Płaską blachę wysmaruj masłem, obsyp mąką, z ciasta uformuj placek grubości 3 cm, ułóż na nim śliwki miąższem do góry. Piecz 45 minut w temp. 180°C.
CZAS: około 1,5 godzinyŹródło: Dobry Tydzień