Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto dyniowe z orzechową kruszonką"
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 343
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 224
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34798
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 187
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 343
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 224
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34798
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 187
Składniki
ok. 75 minut
Pokrojony na kawałki miąższ dyni wrzucić do wrzątku, gotować ok. 20 minut. Odsączyć, wystudzić, zmiksować na gładką masę. Utrzeć 25 dag masła ze szczyptą soli, 20 dag cukru i cukrem wanilinowym. Kolejno wbijać jajka.
Porcjami wsypywać wymieszane 20 dag mąki pszennej z proszkiem do pieczenia i mąką orkiszową. Dołożyć zmiksowaną dynię. Wymieszać mikserem.
Na spodzie natłuszczonej i wysypanej mąką formy (24x38 cm) rozsmarować ciasto. Pozostałą mąkę pszenną wymieszać z cynamonem i orzechami. Zagnieść z resztą masła i cukru na kruszonkę. Posypać nią wierzch placka. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 35 minut.
Cytrynę sparzyć wrzątkiem, osuszyć. Z połowy owocu zetrzeć skórkę i wymieszać ją z serem mascarpone i prażonymi jabłkami. Wystudzone ciasto pokroić na porcje. Podawać z dodatkiem kremu serowo-jabłkowego.Źródło: Życie na gorąco