Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto dyniowe z syropem klonowym i jabłkami

Ciasto dyniowe z syropem klonowym i jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 134 Ocena: 1047

Dodano:

Odsłon: 99

Urzeka pięknym kolorem i korzennym aromatem. Jest puszyste i lekko wilgotne.

Składniki

  • Dynia (hokkido lub inna o zwartym miąższu) - 150g samego miąższu
  • Jajko - 2szt
  • Cukier - 2 łyżki
  • Olej - 100g
  • Syrop klonowy - 80g
  • Mąka tortowa - 250g
  • Przyprawa do piernika - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Jabłko - 1szt
  • Olej do upieczenia dyni - 1 łyżeczka
  • Cukier puder do obsypania
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dynię kroimy w kostkę i pieczmy na blaszce nasmarowanej olejem przez ok 20 minut. Potem przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub blendujemy i odstawiamy do ostygnięcia.

    Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.

    Żółtka ucieramy z syropem klonowym, cukrem i olejem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę, dynię i miksujemy na małych obrotach.Dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką. Na końcu dorzucamy jabłko pokrojone w kawałki.

  2. Ciasto wykładamy do natłuszczonej blachy i pieczemy w 180 stopniach przed 40-45 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy jest już upieczone.

  3. Po upieczeniu dekorujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń