Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto jabłkowe z żurawiną"
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32551
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 46
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 71
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 911
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 327
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32551
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 46
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 71
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 911
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 327
Składniki
Przesiej mąkę do misy, dodaj masło pokrojone na małe ka wałki i zagnieć. Wsyp cukier i szczyptę soli, dodaj jajko i zagnieć gładkie ciasto. Owiń je folią i włóż na godzinę do lodówki, aby odpoczęło.
Umyj i obierz jabłka. Wyjmij gniazda nasienne i pokrój w plastry o grubości pół centymetra. Rozwałkuj ciasto na placek o średnicy ok. 30 cm i przenieś do okrągłej formy.
Ciasto lekko wciśnij w formę i przyciśnij krawędzie. Resztę ciasta odkrój. Dno ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180°C na ok. 10 minut.
Podpieczone ciasto wyjmij i schłódź. Na dnie rozsmaruj marmoladę morelową i zaczynając od krawędzi, układaj wokół jabłka tak, aby częściowo zachodziły na siebie. Pokryj nimi całe dno. Posyp jabłka cukrem waniliowym i cynamonem.
Na środku każdego plasterka jabłka zrób kopczyk marmolady żurawinowej. Wstaw znowu do piekarnika i piecz ok. 25 minut w temperaturze 180° C. Gotowe ciasto pokrój na porcje i podawaj.
<strong>Cena porcji: ok. 4 zł. Kalorie: porcja 412 kcal.</strong>Źródło: Na żywo