Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealny deser na lato w sezonie truskawkowym. Łatwe do zrobienia, bardzo lekkie i odświeżające ciasto z jogurtu greckiego.
Galaretki owocowe kolorowe (3 szt.) każdą rozpuścić oddzielnie w 350 ml wrzącej wody (nie gotować). Wystudzić i wlać oddzielnie do płaskiego niezbyt dużego naczynia, aby po zastygnięciu można było pokroić galaretkę w kostkę. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Truskawki oczyścić z szypułek, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i każdą przekroić na pół.
Żelatynę namoczyć w 100 ml zimnej wody, aby napęczniała i delikatnie podgrzewając rozpuścić. Nie gotować, gdyż żelatyna straci swoje właściwości wiążące i ciasto nie zastygnie.
Śmietanę zmiksować na sztywno dodając stopniowo 4 łyżki cukru pudru i ziarenka wanilii.
Jogurt zmiksować z pozostałym cukrem pudrem (ilość dopasować do stopnia kwaśności jogurtu) i delikatnie wymieszać z ubitą śmietaną. W trakcie mieszania dodawać stopniowo zimną płynną żelatyną. Mieszać tylko do połączenia się składników.
Dno formy wyłożonej papierem do pieczenia pokryć herbatnikami i wyłożyć 1/2 część masy jogurtowej, a na niej położyć pokrojoną w kostki galaretkę, przykryć i wyrównać pozostałą masą z jogurtu.
Ciasto wstawić na około 20 - 30 minut do lodówki.
Galaretki truskawkowe rozpuścić w 800 ml wrzącej wody (nie gotować) i wystudzić.
Na tężejącą masę z jogurtu poukładać truskawki stroną krojenia do góry, wtedy truskawki nie puszczą tak szybko soku i ciasto będzie lepiej wyglądało.
Wszystko zalać lekko tężejącymi galaretkami truskawkowymi. Można wystudzone galaretki na chwilę wstawić do zamrażarki, wtedy szybciej rozpocznie się ten moment.
Ciasto jogurtowe wstawić do lodówki najlepiej na noc, aby dobrze zastygło.
Ciasto wymyślone i zrobione dzisiaj naprędce. Z niewielkimi poprawkami ciasto...
Odsłon: 11086
Nieco wilgotne, lecz smaczne domowe ciasto, polecam jako dodatek do kawy i ni...
Odsłon: 3117
Ciasto kryzysowe, potrzebne tylko 1 jajko. Wystarczy zmiksować wszystkie skła...
Odsłon: 17
Delikatne, mięciutkie, pachnące śliwką i marcepanem. Stary domowy przepis któ...
Odsłon: 31
Moja wersja zdrowego napoju izotonicznego. Idealny na upały, świetnie smakuje...
Odsłon: 35
Sezon na jagody nadal trwa , dostałam od kuzynki jagody i postanowiłam zrobić...
Odsłon: 1647
Najlepsza na letnie upały jest domowa lemoniada z owocami, lodem i miętą. Jes...
Odsłon: 406
Ciasto kryzysowe, potrzebne tylko 1 jajko. Wystarczy zmiksować wszystkie skła...
Odsłon: 17
Delikatne, mięciutkie, pachnące śliwką i marcepanem. Stary domowy przepis któ...
Odsłon: 31
Moja wersja zdrowego napoju izotonicznego. Idealny na upały, świetnie smakuje...
Odsłon: 35
Sezon na jagody nadal trwa , dostałam od kuzynki jagody i postanowiłam zrobić...
Odsłon: 1647
Najlepsza na letnie upały jest domowa lemoniada z owocami, lodem i miętą. Jes...
Odsłon: 406
Składniki
Galaretki owocowe kolorowe (3 szt.) każdą rozpuścić oddzielnie w 350 ml wrzącej wody (nie gotować). Wystudzić i wlać oddzielnie do płaskiego niezbyt dużego naczynia, aby po zastygnięciu można było pokroić galaretkę w kostkę. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Truskawki oczyścić z szypułek, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i każdą przekroić na pół.
Żelatynę namoczyć w 100 ml zimnej wody, aby napęczniała i delikatnie podgrzewając rozpuścić. Nie gotować, gdyż żelatyna straci swoje właściwości wiążące i ciasto nie zastygnie.
Śmietanę zmiksować na sztywno dodając stopniowo 4 łyżki cukru pudru i ziarenka wanilii.
Jogurt zmiksować z pozostałym cukrem pudrem (ilość dopasować do stopnia kwaśności jogurtu) i delikatnie wymieszać z ubitą śmietaną. W trakcie mieszania dodawać stopniowo zimną płynną żelatyną. Mieszać tylko do połączenia się składników.
Dno formy wyłożonej papierem do pieczenia pokryć herbatnikami i wyłożyć 1/2 część masy jogurtowej, a na niej położyć pokrojoną w kostki galaretkę, przykryć i wyrównać pozostałą masą z jogurtu. Ciasto wstawić na około 20 - 30 minut do lodówki.
Galaretki truskawkowe rozpuścić w 800 ml wrzącej wody (nie gotować) i wystudzić. Na tężejącą masę z jogurtu poukładać truskawki stroną krojenia do góry, wtedy truskawki nie puszczą tak szybko soku i ciasto będzie lepiej wyglądało. Wszystko zalać lekko tężejącymi galaretkami truskawkowymi. Można wystudzone galaretki na chwilę wstawić do zamrażarki, wtedy szybciej rozpocznie się ten moment. Ciasto jogurtowe wstawić do lodówki najlepiej na noc, aby dobrze zastygło.
Przepisy Desery
Desery
Tarta owocowa
Desery
Tanie ciasto z owocami
Desery
Puszysty sernik z mlekiem w proszku
Desery
Wariacje : szarlotka z borówkami i bezą
Tarta owocowa
Pyszna tarta owocowa na bazie jogurtu naturalnego :)
Odsłon: 7
Tanie ciasto z owocami
Ciasto kryzysowe, potrzebne tylko 1 jajko. Wystarczy zmiksować wszystkie skła...
Odsłon: 17