Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój deser jest bardzo prosty w przygotowaniu, nieskomplikowany a i bardzo smaczny. Jest ciastem bez pieczenia które sprawdzi się na każdej imprezie. Jest nie za słodkie, orzeźwiające i fajnie prezentuje się na stole. Myślę że swoim smakiem i wyglądem zachwyci domowników.
tortownica, miska, szklanka, garnek, miseczki na galaretkę, nóż, łyżka drewniana,
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 192
Polecam.
Odsłon: 906
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 214
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9320
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 192
Polecam.
Odsłon: 906
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 214
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9320
Składniki
Każdą galaretkę rozpuszczamy w przegotowanej gorącej wrzącej wodzie (350 - 400 ml na 1 galaretkę). Dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia galaretki, studzimy i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia (ja galaretki przygotowuję dzień wcześniej). Galaretki po stężeniu kroimy w kostkę . Z każdego koloru odkładamy po kilka kostek galaretek do dekoracji. Tortownicę o średnicy 22 cm. wykładamy folią spożywczą. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Jogurt naturalny grecki mieszamy z jogurtem naturalnym zwykłym i cukrem pudrem. Następnie cały czas mieszając cienkim strumykiem wlewamy rozpuszczoną letnią żelatynę i na koniec łączymy z pokrojonymi galaretkami. Całość przekładamy do przygotowanej tortownicy i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. ( najlepiej na całą noc). Następnego dnia po wyjęciu gotowe ciasto jogurtowe wykładamy na półmisek, ściągamy folię spożywczą i dekorujemy odłożonymi galaretkami. Smacznego.
Ciasto w przekroju.
Ciasto gotowe do podania.
Ciasto po ściągnięciu foli spożywczej.