Do góry

Desery Przepis na:

ciasto Kilimandżaro z dynia i jabłkiem

ciasto Kilimandżaro z dynia i jabłkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 0

Dodano:

Odsłon: 30

Smaczne polecam

Składniki

  • BISZKOPT:
  • 6 jajek (rozmiar M)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej (typ 500)
  • 2 łyżeczki proszku po pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki margaryny
  • MASA DYNIOWA
  • 500 g miąższu dyni
  • 500 g obranych jabłek
  • 1 łyżka margaryny
  • 2 cytrynowe galaretki
  • MASA BUDYNIOWA :
  • 250 g margaryny
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki (typ 500)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 l mleka 3,2 %
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • POLEWA
  • 1/4 kostki margaryny
  • 3 łyżki mleka
  • 2-3 łyżki kakao
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. BISZKOPT:

    Żółtka uciera z cukrem dodajemy łyżkę wody i roztapiamy margarynę.
    Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem dodajemy żółtka.
    Białka porcjami dodajemy do ciasta.
    Na wyłożoną papierem blachę (29 x 22) wykładamy ciasto.
    ciasto pieczemy 30 min w temperaturze 180 *C
    Kroimy na dwa blatu

  2. MASA DYNIOWA:

    Dynie kroimy w kostkę z 1/2 szklanki wody i margaryny gotujemy do miękkość.
    Dodajemy w kostkę jabłka dusimy aż woda odparuję a jabłka się rozpadną wsypujemy galaretkę mieszamy.
    Odstawiamy do lekkiego stężenia..

  3. MASA BUDYNIOWA :

    Połowę mleka zagotujemy z cukrem...
    Resztę mieszamy mąką i żółtkiem.
    Mieszankę wlewamy do wrzątku, energicznie mieszając gotując aż budyń zgęstnieje. Przykrywamy i studzimy.
    Margarynę ucieramy porcjami mieszamy z budyniem..

  4. POLEWA:

    Wszystkie składniki do polewy oprócz żelatyny podgrzewamy mieszając aż się połączą...
    na koniec dodajemy żelatynę i mieszamy

  5. Dolny blat wkładamy do blachy.
    Wykładamy masą dyniową ,gdy się zetnie dodajemy masę budyniową przykrywamy drugim blatem
    Dekorujemy polewą..
    Odstawiamy w chłodnie miejsce..

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń